Pochodzenie whisky
Na temat faktycznego pochodzenia whisky zdania są podzielone. Szkoci obstają przy tym, że to oni właśnie byli pierwsi, niestety nie zgadzają się z tym Irlandczycy, którzy również roszczą sobie prawo do tego pierwszeństwa. Inne głosy na świecie wspominają też o Egipcie jako prekursorze sztuki wytwarzania tego trunku. Na kuli ziemskiej istnieje wiele rodzajów tego alkoholu, ale głównymi źródłami jest Szkocja, produkująca whisky z jęczmienia opalanego torfem oraz Ameryka, która swój trunek wytwarza z kukurydzy, co nadaje mu zdecydowanie gładszego i słodszego aromatu i smaku.
Degustacja whisky to artyzm
Przy tylu rodzajach trunku można się zatracić, a wybranie najlepszego graniczy z cudem, stąd degustacja whisky jest bardzo pomocna. Decydując się na konkretną butelkę, dajemy sobie możliwość odkrycia jej smaku, który z pewną dozą przyjemności będziemy mogli porównać z innymi znanymi nam smakami. Smak danego alkoholu będzie się różnił w zależności od wielu czynników, poczynając od zboża, z którego był wyprodukowany, aż po rodzaj beczki, w której był poddawany procesowi starzenia. Musimy wybrać taki, który pozwoli nam na czystą przyjemność zatopienia się w wygodnym fotelu z kieliszkiem w dłoni.